Forsvarsminister overruler finansminister og fjerner bosættere

Israels nye regering står over for flere udfordringer. Og nu truer også en intern konflikt.

Søndag efterkom premierminister Benjamin Netanyahu dommen fra Højesteret, som i sidste uge besluttede, at indenrigs- og sundhedsminister Aryeh Deri ikke kan være minister, fordi han er dømt for skattesvindel. Netanyahu fyrede Deri – dog udelukkende af nød, ikke af lyst. Det er endnu uvist, hvem der overtager de to vigtige ministerier.

 

Intern konflikt

Men regeringen har ikke kun en konflikt med Højesteret. Nej, også internt er der optræk til ballade.

Natten til fredag valgte en håndfuld bosætter-familier at etablere sig på en bakketop i den nordlige del af Vestbredden – ved at opsætte nogle interimistiske barakker. Området er dog ikke godkendt til bosættelse, og der er derfor tale om en ulovlig »udpost«.

Det er håndteringen af denne udpost, som har afsløret en konflikt i regeringen. Det er nemlig sådan, at finansminister Bezalel Smotrich også er minister under Forsvarsministeriet med ansvar for visse civile anliggender på Vestbredden. Derfor mente han, at han havde ret til at bestemme, hvad der skulle ske med udposten. Han gav straks ordre til, at den ikke skulle rømmes, før han havde haft lejlighed til at diskutere sagen med regeringen.

Men: Forsvarsminister Yaov Gallant var af den overbevisning, at beslutningen lå på hans bord – og han beordrede hæren til at rømme udposten – en ordre, som blev udført fredag eftermiddag.

Og det er angiveligt Gallant, der har ret. Når udposter på den måde etableres hen over natten, er det militærets opgave at håndtere det – det er ikke et civilt anliggende, fremgår det af de israelske mediers dækning.

 

Et tegn på, hvad der kan forventes

Smotrichs ønske om at lade bosætterne slå sig ned, selvom det skete på ulovlig vis, er et vidnesbyrd om, hvilken retning Netanyahus støttepartier vil trække regeringen i.

Ikke kun Bezalel Smotrich, men også Itamar Ben Gvir er stærke fortalere for at øge den jødiske tilstedeværelse på Vestbredden. De ønsker at fremme bosætterbevægelsen – for eksempel ved at lovliggøre de udposter, som lige nu er ulovlige. De ønsker i sidste ende at annektere Vestbredden – altså gøre den til en del af staten Israel.

Det lader dog til, at Netanyahu i den aktuelle sag bakker forsvarsminister Gallant op. Han sagde efterfølgende, at »regeringen støtter bosættelserne, men kun når det sker på lovlig vis«.

Den store overskrift er imidlertid den store interne splittelse i regeringen, som nu kommer til udtryk. De nationalreligiøse partier ønsker en kompromisløs politik på Vestbredden med massiv udvidelse af bosættelserne – også selvom det er imod israelsk lov. Men den er Likud (Netanyahu og Gallants parti) umiddelbart ikke med på. Likuds store problem er bare, at de er afhængige af støtten fra de nationalreligiøse. Og de viser sig nu som nogle meget krævende og meget kompromisløse støttepartier.

Oppositionen har naturligvis gjort opmærksom på den nye regerings problemer. For eksempel skrev den tidligere forsvarsminister Benny Gantz på Twitter: »Når Netanyahu fører en politik, der underminerer det demokratiske fundament, er det ikke så mærkeligt, at ministeren med ansvar for lov og orden i Israel opfordrer en anden minister til at bryde lov og orden.«

Gantz henviser til, at Itamar Ben Gvir, der er minister for national sikkerhed med ansvar for politiet, støtter Smotrich.

Regeringen begynder allerede nu at minde lidt om den tidligere regering, som også var præget af intern splittelse. Noget, som til sidst tog livet af den.

 

Store protester i de israelske byer

Blandt befolkningen er mange utilfredse med den nye regering. 

I weekenden var der en kæmpestor demonstration i Tel Aviv, hvor et sted mellem 100.000 og 150.000 mennesker deltog. I mange andre byer var der ligeledes demonstrationer med tusindvis af deltagere. Det er især regeringens plan om at indskrænke domstolenes magt, som har fået de mange demonstranter til at gå på gaden.