FN: Snak om tostatsløsning og britisk ambassade til Jerusalem

I disse dage mødes FN’s Generalforsamling i New York. Ud over de officielle samlinger mødes de mange verdensledere på kryds og tværs med hinanden og drøfter vigtige emner. Det gælder også Israels premierminister, Yair Lapid.

Onsdag mødtes han med sin britiske kollega Elizabeth Truss. De talte om flere ting, blandt andet forhandlingerne med Iran om en mulig ny atomaftale – en aftale, som Storbritannien også vil blive en del af. Lapid advarede hende om at give iranerne store indrømmelser.

Derudover fortalte Truss, at hun overvejer at flytte Storbritanniens ambassade i Israel fra Tel Aviv til hovedstaden Jerusalem. Det meddelte en talsperson for Truss efter mødet. På Twitter takkede Lapid Truss for at overveje denne beslutning.

Langt de fleste lande vil ikke have deres ambassade i Jerusalem, fordi de mener, at byens status er uafklaret og først skal afklares forbindelse med oprettelsen af en palæstinensisk stat. I dag er det derfor kun USA, Guatemala, Honduras og Kosovo, der har ambassade i Israels hovedstad.

Truss’ holdning er ikke noget, hun først er kommet frem med, efter at hun blev britisk premierminister. I august talte hun til Konservative Venner af Israel i Storbritannien, og her luftede hun også ideen.

 

Lapid vil opfordre til tostatsløsning

Torsdag er det Lapids tur til at tale til FN’s Generalforsamling i New York. Og torsdag morgen kom det frem, at han har tænkt sig at sige, at Israel må bevæge sig i retning af en tostatsløsning – det vil sige oprettelsen af en palæstinensisk stat på Vestbredden. Det er første gang i mange år, at en israelsk leder har sagt det i FN.

En talsperson for Lapid understregede dog, at Israel ikke vil gøre noget, der bringer israelske liv i fare, men at »adskillelse fra palæstinenserne må være en del af den diplomatiske vision«.

Nyheden har straks medført kritik af Lapid fra den israelske højrefløj. Også fra partier, der er en del af Lapids regering.

For eksempel skrev justitsminister Gideon Sa’ar, at »det vil skade Israels sikkerhed at oprette en terrorstat i Judæa og Samaria«.

Omvendt har venstrefløjspartierne – ikke overraskende – bakket op om beslutningen. Tamar Zandberg fra Meretz har kaldt det »det rigtige skridt«.

Det må siges at være et modigt skridt fra Lapid så tæt på et israelsk valg. Tanken om en tostatsløsning bliver ikke betragtet som en vindersag. Store dele af befolkningen har mistet tilliden til, at en palæstinensisk stat på Vestbredden kan eksistere på en måde, hvor det ikke går kraftigt ud over Israels sikkerhed.

Derfor bliver det spændende at se, om hans tale kan afløses i meningsmålingerne.