Far til 12 samt ung soldat dræbt i nyt terrorangreb på Vestbredden

Søndag morgen valgte en 19-årig palæstinensisk mand ved navn Omar Abu Leila at udføre et dødeligt angreb ved bosættelsen Ariel på Vestbredden.

Status mandag middag er, at to personer har mistet livet, og en er i kritisk tilstand. Den unge gerningsmand er stadig på fri fod.

 

Knivoverfald, skud og flugt i stjålet bil

Klokken kvart i ti søndag formiddag angreb terroristen en 19-årig soldat ved navn Gal Keidan ved et stort kryds uden for bosættelsen Ariel. Han stak ham med en kniv flere gange, og Keidan blev senere erklæret død på stedet. Dernæst stjal terroristen hans skydevåben. Det brugte han til at affyre skud mod de biler, der kørte forbi på vejen.

I den første bil, han ramte, sad en 47-årig rabbiner ved navn Achiad Ettinger. Han blev hårdt såret af skuddet, og desværre måtte lægerne erklære ham død mandag morgen. Ettinger drev en toraskole i bosættelsen Eli og var far til 12 børn.

Dernæst ramte han en anden bil, men chaufføren slap væk uden at blive ramt. Den næste chauffør, der kom forbi, så, hvad der skete, valgte at stoppe op og flygtede fra stedet.

Den unge terrorist tog den efterladte bil og fortsatte vestpå. Ifølge en talsmand fra militæret kørte han til det store kryds ved Gitai, hvor han skød og sårede en ung soldat, som altså nu er i kritisk tilstand. Ifølge militæret fortsatte han derefter til den palæstinensiske by Bruqin, hvor han lige nu gemmer sig.


Ariel ligger nord for Jerusalem. (Foto: Google Maps)

Mandag morgen har israelske sikkerhedsstyrker anholdt gerningsmandens far og bror, og man har opsat vejblokeringer rundt om Bruqin for at omringe gerningsmanden. Sikkerhedsstyrker er allerede gået i gang med at forberede en nedrivning af terroristens hjem – hvilket er almindelig praksis for de israelske myndigheder i forbindelse med den slags terrorangreb.

Man ved ikke på nuværende tidspunkt, om Omar Abu Leila handlede på egen hånd, eller om han har forbindelse for eksempelvis Hamas eller en anden terrorgruppe. Både Hamas og Islamisk Jihad har hyldet ham. ”Denne stærke og modige handling bekræfter, at modstandskampen, i alle sine former, er det mest kraftfulde middel mod besættelsen,” lød det blandt andet i en udtalelse fra Hamas.


Ariel er en af de største bosættelser inde på selve Vestbredden. Den blev grundlagt i 1978 og er hjem for cirka 20.000 mennesker. (Foto. Ole Andersen)

Hamas interesseret i eskalering på Vestbredden

Ifølge Avi Issacharoff fra Times of Israel har terrorgruppen Hamas stor interesse i at se flere af den slags angreb på Vestbredden. Ikke kun fordi det stemmer overens med gruppens mål om at bekæmpe Israel, men også på grund af flere aktuelle forhold.

For det første vil det fjerne fokus fra Gaza – både israelernes og palæstinensernes. I torsdags blev to raketter angiveligt ved en fejl affyret fra Gaza mod Tel Aviv, hvilket let kunne have udløst en krig. Men det er Hamas efter sigende ikke interesseret i på nuværende tidspunkt. Derfor ønsker Hamas at fjerne Israels opmærksomhed over for Gaza.

Også palæstinenserne i Gaza er utilfredse med Hamas. I weekenden var der demonstrationer, som er blevet dokumenteret i form at videoer, der viser, at Hamas-soldater bruger vold mod de palæstinensiske demonstranter. Det forlyder også, at mange er blevet arresteret. Ifølge Ynet blev eksempelvis fotografen Osama Kahalut arresteret for at have taget et billede af demonstrationen i byen Dir al-Balah.

Det er meget sjældent, at borgere i Gaza demonstrerer mod Hamas. Men det skete altså både torsdag, fredag og lørdag. Borgerne er utilfredse med de høje leveomkostninger i området, som er kombineret med en ekstremt høj grad af arbejdsløshed og en økonomi, der slet ikke hænger sammen. Adgangen til elektricitet og vand er meget begrænset. Hamas vil gøre alt for at vende borgernes vrede mod Israel og væk fra sig selv.

Skulle der komme en ny bølge af terrorangreb på Vestbredden, vil det være brænde på Hamas’ bål, som grundlæggende er voldelige opstand mod Israel. Samtidig vil det lægge et stort pres på Det Palæstinensiske Selvstyre, der kontrollerer Vestbredden og arbejder sammen med Israel om sikkerheden her. Selvstyret og Hamas er fjender. Deres kamp handler grundlæggende om, hvem der repræsenterer det palæstinensiske folk, og hvem der er ansvarlig for palæstinensernes fastlåste situation. Generelt er det sådan, at opstand og terror på Vestbredden i den henseende er i Hamas’ favør.

 

Kan let eskalere

Issacharoff peger på, at der ikke skal meget til, for at en større bølge af terrorangreb rammer Vestbredden. For selvom antallet af angreb ikke er steget meget de seneste år, så er antallet af angreb, som er blevet forhindret, til gengæld vokset ganske meget. Issacharoff henviser til, at der i 2016 blev forhindret cirka 350 større angreb (skud, bilpåkørsel, bomber). I 2017 var tallet 400, og i 2018 var det vokset til hele 600. Når der er rolige perioder, skyldes det altså ikke manglende motivation blandt palæstinensere, men nærmere et vellykket sikkerhedsarbejde.

I weekenden lykkedes det desværre ikke for de israelske styrker at forhindre angrebet fra den 19-årige Omar Abu Leila. Derfor sørger israelerne i dag over tabet af en helt ung soldat og en 47-årig far til 12.