Familier i Gaza får 100-dollarsedler fra Qatar som del af våbenhvile

For lidt over en uge siden affyrede terrorgrupper i Gaza næsten 700 raketter mod Israel. Nu er den våbenhvileaftale, som blev indgået efter to døgns kampe, for alvor trådt i kraft.

I dag får tusindvis af fattige familier i Gaza nemlig udleveret en 100-dollarseddel. Pengene kommer fra Qatar, og udleveringen af dem foregår under opsyn af repræsentanter fra Qatar.

I sidste uge meddelte Qatar, at man – via Israel – ville sende hele 480 millioner dollars til de palæstinensiske områder: angiveligt 180 til Gaza og 300 til Vestbredden, hvor der også er et akut behov for penge, fordi Selvstyret nægter at tage imod skattepenge fra Israel.

Ifølge Selvstyret er de fleste penge et lån.

Hvis 109.000 familier hver får 100 dollars, er der dog stadig næsten 170 ud af de 180 millioner tilbage. Det er sandsynligt, at nogle af dem vil gå til at betale personer, som er ansat i Hamas-regeringen.

I Israel frygter mange, at en stor del af pengene vil gå direkte til terroraktiviteter. Med andre ord: at de penge, som lige nu giver Israel (midlertidig) fred, på længere sigt vil give Israel endnu mere terror, endnu flere raketter.

Derfor har mange af Netanyahus politiske rivaler stærkt kritiseret beslutningen om at indgå en våbenhvile. Det samme skete i november. Her blev 450 raketter affyret, hvorefter en våbenhvile blev indgået, der indehold dollars fra Qatar til Hamas.

Mange anser derfor den nuværende våbenhvile som værende en meget kortsigtet løsning.

I Gaza lever en meget stor del af befolkningen i fattigdom, og arbejdsløsheden er tårnhøj. Ifølge en FN-rapport fra 2018 er lever 53 procent i fattigdom.

 

En af årets helt store begivenheder i Israel finder sted i denne uge, nemlig Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix). Derfor er man i Israel særligt interesseret i at forhindre en eskalering af situationen i Gaza netop nu.

Netanyahu er – og vil gerne være – kendt som en politiker, der sætter en hård linje over for Hamas. Men for tiden er det sådan, at de politikere, der befinder sig tættere på midten, end han selv gør, beskylder ham for at være alt for blød. Når den nye regering er på plads, og de mange grandprixdeltagere er rejst hjem, kan det være, at tingene kommer til at ændre sig. Medmindre den nuværende våbenhvile – mod forventning – holder.