De økonomiske konsekvenser er enorme – se de triste tal

Israel befinder sig lige nu i tredje bølge af coronasmitte. Onsdag kunne myndighederne melde om over 2.800 smittede det foregående døgn. Det er det højeste antal i to måneder. Stigningen er kommet, i takt med at landet er åbnet stille og roligt op efter bølge to. For få dage siden passerede det samlede dødstal 3000. Meget tyder på, at tredje nedlukning vil komme, inden anden nedlukning er helt slut.

Tusindvis af familier i nød

Ud over dem, som er ramt af sygdommen, er der rigtig mange israelere, som er hårdt ramt på økonomien. Det blev understreget tirsdag på en konference afholdt af Israel Democracy Institute. Her kom der nogle dystre tal på bordet fra foredragsholderne:

 

  • Næsten 50.000 israelske familier er i løbet af coronakrisen røget under den anvendte fattigdomsgrænse.
  • I oktober var der kun 1 ledigt job til 16 jobsøgende. Før krisen var der mere end 10 ledige jobs til 16 jobsøgende.
  • Finansministeriet forventer, at arbejdsløsheden ved årets udgang er på mellem 7,2 og 10,2 procent.
  • I oktober var der knap en halv million flere arbejdsløse, end der var før coronakrisen.
  • 2,5 millioner israelere er blevet ramt økonomisk af coronakrisen.
  • Antallet af personer, der søger om at få mad fra det offentlige, er steget med 150 procent.
  • Antallet af personer, der oplever vold i hjemmet, er firedoblet
  • Ensomheden er vokset.
  • Der er flere tilfælde af seksuelt misbrug.

 

Ifølge socialminister Itzik Shmuli, som deltog i konferencen, ”vil dette forfølge os i mange år”. Der er altså ikke noget, der tyder på, at for eksempel arbejdsløsheden lynhurtigt vil falde, når restriktionerne på et tidspunkt ophæves helt.

Cheføkonom i Finansministeriet Shira Greenberg er bekymret for fremtiden og hæfter sig især ved det meget lille udbud af jobs holdt op imod de mange arbejdsløse: ”Det er et meget markant fald i antallet af ledige jobs, og det er måske det største problem. Det er en proces, der kommer til at tage lang tid (…). Alt dette skaber en frygt for kronisk arbejdsløshed, hvor de arbejdsløse mister de relevante kompetencer. Det må vi gøre noget ved,” sagde hun på konferencen.

Hun nævner også de mange israelere, som lige nu er på ulønnet orlov, hvilket gælder en hel del. Ifølge Greenberg er der mange virksomheder, der vænner sig til at have færre ansatte. Og derfor er det ikke givet, at alle vil få deres job tilbage, når coronakrisen engang er overstået.

Et vigtigt middel i kampen mod corona er naturligvis vaccinen, som også er kommet til Israel. Myndighederne planlægger at påbegynde vaccinationsprogrammet i næste uge, hvor man vil vaccinere 60.000 om dagen.