Danskere vil bruge MGP i Herning til at promovere boykot af Israel

På lørdag samles store dele af den danske befolkning foran tv-skærmene for at følge det nationale Melodi Grand Prix.

Vinderen skal senere repræsentere Danmark ved det internationale MGP, som afholdes i Tel Aviv, fordi israelske Netta Barzilai vandt konkurrencen sidste år.

 

Vil boykotte Israel som værtsland

Men det er ikke alle danskere, der synes, at vi overhovedet skal deltage. En lille gruppe mener nemlig, at Danmark bør boykotte MGP, fordi det afholdes i Israel -  alene af den grund. Tilbage i september underskrev 141 internationale kendte personer en erklæring om opfordring til boykot, heriblandt 13 danskere, blandt andet skuespilleren Jesper Christensen og musikeren Raske Penge.

Og nu vil den danske bevægelse Boykot Israel, som er forbundet til den internationale boykotbevægelse BDS, bruge lørdagens danske MGP til at demonstrere og opfordre Danmarks Radio til at boykotte Israel.

De festglade danskere, der på lørdag drager til Boxen i Herning for at høre de 10 sange, vil – hvis demonstrationen gennemføres som planlagt – se bannere med ”Boykot Israel” og få stukket flyere i hånden, som beskylder Israel for ”apartheid” og ”forbrydelser mod palæstinensere”.


Netta Barzilai vandt Eurovision i 2018 med sangen Toy.

Konspirationsteori mod Israel

Ifølge boykotbevægelsen er der åbenbart en sammenhæng mellem et kulturarrangement som MGP og israelernes konflikt med palæstinenserne. Det fremgår af reklamen for lørdagens demonstration, hvor der står: ”Israel bruger bevidst kunst og kultur til at hvidvaske sine krænkelser af palæstinensernes rettigheder. Det vil de også gøre i forbindelse med Eurovision 2019.”

Boykotbevægelsen mener altså, at blandt andet afholdelsen af MGP er et led i den israelske regerings påståede forsøg på at dække over nogle påståede krænkelser.

Selv hvis boykotbevægelsen skulle have ret i, at Israel forsøger at dække over noget, så giver det dog ingen mening at beskylde dem for ”bevidst” at bruge MGP til dette. Det er nemlig alle de andre deltagende lande, der sidste år stemte på Netta Barzilai som vinder. Og som reglerne foreskriver – og som det er tilfældet når et hvilket som helst land vinder – er det vindernationen, der er vært det efterfølgende år. Men ifølge BDS-aktivisternes teori er der tilsyneladende tale om et israelsk forsøg på at bedrage resten af Europa – ved at afholde en sangkonkurrence, som man vandt, fordi andre lande stemte på dem. Hvordan Israel har tænkt sig at udnytte deres værtskab til "hvidvask", fremgår ikke umiddelbart af teksten på organisationens hjemmeside.

 

Påstand om apartheid

Et af boykotbevægelsens mantraer er, at Israel er en apartheidstat. ”Syng ikke for israelsk apartheid – Nej til hvidvask af Israels forbrydelse mod palæstinenserne” står der på deres hjemmeside.

Men den israelske stat er ikke en apartheidstat. Faktisk har alle statsborgere i Israel lige rettigheder – uanset om de er arabere, jøder eller drusere. Og faktisk udgør arabiske israelere hele 20 procent af befolkningen, ligesom der er flere arabiske partier i Knesset. Mens der altså bor mange arabere i staten Israel, bor der til gengæld ikke jøder i for eksempel de områder af Vestbredden, hvor der er palæstinensisk kontrol. Og da Israel ikke havde kontrol med Østjerusalem fra 1948 til 1967, boede der heller ikke jøder her – det ville nemlig være med livet som indsats, hvis de gjorde det.

 

Delegitimering

Når BDS taler for en kulturel, akademisk og helt generel boykot af staten Israel, delegitimerer de den eneste demokratiske stat i Mellemøsten. Og selv de ting, man kan kritisere Israel for – ligesom man kan kritisere mange andre lande for forskellige ting – bliver ifølge boykotbevægelsen alle israeleres ansvar. Det sker for eksempel, når bevægelsen arbejder for at forhindre israelske professorer i at holde forelæsninger i udlandet.

 

Fantastisk begivenhed for Israel

Den heldige vinder af lørdagens grandprix kan glæde sig til en stor oplevelse i Tel Aviv til maj. Forhåbentlig får vedkommende sammen med alle de andre deltagere og de mange publikummer en fantastisk oplevelse både med sangkonkurrencen og med værtslandet. Israel glæder sig i hvert fald til at byde hele Europa velkommen. Også selvom der er et højlydt mindretal, der mener, at det hele er et forsøg på politisk hvidvask.