Danskere vil boykotte Israel som vært for sangkonkurrence

I maj 2019 skal Israel være vært for Eurovison Song Contest. Men ikke hvis det står til 141 kulturpersonligheder, som netop har underskrevet en opfordring til at boykotte Israel som værtsland. Udtalelsen, som er bragt i The Guardian, opfordrer medlemslandene til at trække sig fra konkurrencen i protest. Blandt underskriverne er 13 danskere, eksempelvis skuespillerne Jesper Christensen og Anne Marie Helger samt musikeren Raske Penge. Derudover står boykot Israel-aktivisten Roger Waters naturligvis også på listen.

I udtalelsen står der blandt andet: »Den 14. maj, få dage efter Israels Eurovisionsejr, dræbte den israelske hær 62 ubevæbnede palæstinensiske demonstranter i Gaza, heriblandt seks børn, og sårede flere hundrede, primært med sprængstoffer (…). Indtil palæstinenserne kan nyde frihed retfærdighed og lige rettigheder, skal der ikke være business as usual med staten, som nægter dem deres basale rettigheder.«

Dermed lader det til, at baggrunden for boykotforsøget er, at Israel forsvarede sine grænser, da tusindvis af palæstinensere i foråret og hen over sommeren forsøgte at vælte det sikkerhedshegn, der adskiller Israel og Gaza.

Langt de fleste af de dræbte demonstranter var ikke fredelige, som det beskrives i udtalelsen. De var derimod medlemmer af den militante gruppe Hamas. Men det er desværre ikke det indtryk, man får i udtalelsen, hvor der heller ikke nævnes noget om drabet på en israelsk soldat eller de mange brændende drager, som har ødelagt afgrøder og dyreliv i Israel for millioner af shekel.

 
Netta Barzilai fra Israel vandt Eurovision Song Contest i 2018. (Foto: DeWayne Barkley/Wikimedia)

»Forfærdeligt hvordan Israel opfører sig«

Musikeren Raske Penge er en af de 13 danskere, der ulykkeligvis – men desværre ikke overraskende – mener, at det vil være en rigtig og god beslutning at boykotte Israel som vært for en sangkonkurrence. Hans forklaring på det lyder sådan her: »Det gør jeg, fordi jeg synes, det er forfærdeligt, hvordan Israel opfører sig. Det er utroligt, at det kan blive ved med at foregå.« Han sammenligner endda Israel med apartheidstyret i Sydafrika: »Det er ikke helt langt ude at lave den sammenligning. Ligesom i Sydafrika er Israel et vidt forskelligt land at bo i for de befolkningsgrupper, og det hører ikke hjemme nogen steder.« Han siger også, at »det, der foregår i Israel er megauhyggeligt«.

Raske Penge ved tilsyneladende ikke, at en femtedel af Israels befolkning er arabere, som har stemmeret og nyder de samme goder som alle andre israelske statsborgere. Når det gælder palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza, som ikke er israelske statsborgere, ja så betaler Israel faktisk en temmelig stor del af regningen for deres »basale ressurser«. Og hvis man skal snakke om apartheid, så ville det slet ikke være muligt for jøder at bo i de palæstinensiske områder på Vestbredden – eller i Gaza for den sags skyld. Tilsvarende har mange palæstinensere arbejde i Israel.

Desværre lader det til, at løgnen om, at Israel er et forfærdeligt og racistisk sted, har relativt stor tilslutning i den danske befolkning. På TV2’s hjemmeside kan man lige nu stemme om, hvor man mener sangkonkurrencen skal afholdes. Blandt de lidt over 2.000, der har stemt, mener to tredjedele, at den skal afholdes et andet sted end Israel. Den sidste tredjedel mener, at det skal holdes i Israel.

Det er sket før, at det vindende land ikke har været vært året efter – men det har altid været af andre grunde end politik og boykot, eksempelvis økonomi. I 1980 takkede Israel nej til værtsrollen efter at have vundet to gange i træk. I 1999 var landet dog igen vært.

Musikere er en af de kunstnergrupper, der i høj grad udsættes for pres for boykotbevægelsen BDS. Senest valgte den kendte amerikanske sanger Lana Del Rey at aflyse en koncert i oktober efter pres fra BDS. Også den danske sanger MØ har været udsat for pres, men hun valgte at afholde sin koncert i Tel Aviv i 2015.