Byrådspolitiker: »Almindeligt kendt, at zionisterne har været dybt involveret i IS«
To danske byrådspolitikere har den seneste tid markeret sig med kontroversielle udtalelser om, hvem der i virkeligheden står bag terrorgruppen Islamisk Stat. Begge møder dog stor modstand fra deres respektive partier.
Tilbage i juni skrev Seyit Ahmet Özkan, som har siddet i byrådet i Ishøj for Socialdemokraterne siden 1993, et opslag på Facebook, hvor han kom med det synspunkt, at zionisterne står bag Islamisk Stat. Efterfølgende blev han interviewet af Radio24syv, og her argumenterede han for sit synspunkt: »Islamisk Stat begår terrorisme over det hele i de muslimske lande. Og de slår kun muslimer ihjel.«
Udtalelserne har nu fået den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj til at kræve, at Özkan melder sig ud af partiet, hvilket han har valgt at efterkomme. I går meddelte Özkan nemlig på sin Facebookprofil, at han ikke genopstiller – men dog færdiggør den nuværende periode uden for den socialdemokratiske gruppe.
Mens Özkan altså møder modstand blandt sine kolleger, er stemningen en anden på hans Facebookprofil. Her skriver især mange af hans tyrkiske Facebookvenner, at de støtter ham.
En person skriver for eksempel: »Det er fuldstændig ude af proportioner at man kan ekskluderes på baggrund af en måske lidt uheldig udtalelse.« En anden går i rette med ham og svarer: »Måske lidt uheldig udtalelse? Nej, det var helt sikkert en absurd, generaliserende og stærk antisemitisk udtalelse. Jøderne/zionisterne er forfulgt i hele den muslimske verden netop pga. sådan et syn på jøder og zionister.«
Får støtte fra EL-politiker
Özkan får dog støtte fra Niels Rolskov, som sidder i Køges byråd for Enhedslisten. Da Özkan blev smidt ud, skrev Rolskov i en kommentar: »Har de helt tabt sutten derinde? Det er da almindeligt kendt, at zionisterne har været dybt involveret i IS. For et par år siden blev endog en israelsk general taget til fange i Irak, hvor han trænede IS-krigere, så det er da højst besynderligt at ekskludere en mand for den slags udtalelser?«
Til at begynde med så det ikke ud til, at den dybt antisemitiske og løgnagtige påstand ville få konsekvenser for Rolskov. Men efterhånden som medierne begyndte at skrive om sagen, fik Enhedslistens pibe en anden lyd. I går udtalte partiets fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, at »udtalelserne er helt væk. Og jeg tager på det kraftigste afstand fra den slags konspirationsteorier.« En anden af partiets fremtrædende personer Per Clausen siger, at man vil diskutere sagen i forretningsudvalget om et par uger. Først havde Clausen ellers udtalt, at sagen nok ikke ville blive taget op.
Antisemitisme i Danmark
Sagen viser desværre, at der også i Danmark findes en tydelig antisemitisme. Det er ikke kun de to lokalpolitikeres udtalelser, der understreger det. Når man læser kommentarer på deres Facebookprofiler, er det nedslående at se, hvor mange der faktisk tilslutter sig de absurde konspirationsteorier.
Eksempelvis skriver en bruger ved navn Rasmus Als i en kommentar på Per Clausens profil: »Selvfølgelig er det zionister, der har skabt IS. De har brug for en fjende til at bekæmpe i deres ulovlige besættelsestogt i PALÆSTINA og det øvrige Mellemøsten, som de kalder for DERES LOVEDE LAND.«
Det er dog ikke kun tilfældige Facebookbrugere rundtom, der vækker bekymring. Man savner i denne sag også en tydeligere udmelding fra de to involverede partier. Der skulle gå over en måned, før Socialdemokraterne handlede på Özkans udtalelser. Og hvorfor har partitoppen ikke taget klart afstand? En tydelig udmelding fra formand Mette Frederiksen havde været på sin plads. Og mens det er positivt, at personer som Villumsen og Clausen fra Enhedslistens top tager afstand fra udtalelserne, så ville signalet været endnu tydeligere, hvis man turde bruge ordet »antisemitisme« i stedet for »konspirationsteori«. I begge tilfælde sidder man desuden tilbage med den fornemmelse, at udmeldingerne fra partierne ikke havde været så tydelige, hvis ikke pressen var blevet opmærksom på sagen.
»Må afvise det 100 procent«
Hvad angår selve påstanden om, at Israel står bag Islamisk Stat, er det ikke kun i Danmark, man møder den. Nogle argumenterer for påstanden med, at Israel behandler IS-krigere på israelske hospitaler og sender dem tilbage. Det er korrekt, at Israel har behandlet mange syrere. Men det drejer sig primært om de moderate oprørere. Dog har ledere fra militæret sagt, at man ikke i alle tilfælde kan identificere, hvor de mennesker, man har hjulpet, kommer fra - og at nogle muligvis har kæmpet for de mere radikale grupper, for eksempel al-Nusra. Ud over behandlingen på hospitaler har den israelske hjælp primært bestået i at give mad og medicin til de landsbyer i nærheden af grænsen til Israel, som er imod Assads regime. Israel har – ud over at ville hjælpe de lidende mennesker – en interesse i, at Assad ikke får kontrol med området ved grænsen til Israel, da Assad er allieret med Israels fjender Hizbollah og Iran. Israel frygter, at Iran og Hizbollah vil angribe Israel fra Syrien, hvis Assad får kontrol med grænseområdet.
Islamisk Stat har desuden flere gange truet Israel og sagt, at man ønsker at angribe landet. Den trussel kommer blandt andet fra IS’s gren på Sinaj, som kalder sig Sinajprovinsen. Lige nu er truslen dog ikke så stor, da Egyptens militær har et godt samarbejde med Israel om at bekæmpe den forholdsvis lille gruppe IS-jihadister.
Men når alt kommer til alt, burde det slet ikke være nødvendigt at komme med argumenter for, at Israel ikke står bag Islamisk Stat. I dagens Kristeligt Dagblad siger Deniz Serinci, som er historiker og forfatter til flere bøger om Islamisk Stat: »Det fik mig til at grine. Der er intet om det. Jeg har otte timer om dagen i tre år beskæftiget mig med IS, og jeg kan sige, at der er intet belæg for det. Israel har ikke på nogen som helst måde haft noget med IS at gøre. Jeg må afvise det 100 procent.«