Busstoppesteder i London: »Israel er racistisk«
I morges vågnede London op til synet af busstoppesteder med plakater med teksten »Israel er et racistisk foretagende«. Det var gruppen London Palestine Action, som på ulovlig vis havde opsat plakaterne seks forskellige steder.
Grunden til, at plakaterne blev sat op netop i morges, er, at det britiske parti Labour i denne uge vedtog en internationalt anerkendt definition af antisemitisme, som er formuleret af International Holocaust Remembrance Alliance. Partiet havde ellers vedtaget deres egen lidt mildere definition, som tillod at kalde Israel for racistisk. Formuleringen på plakaten er netop taget fra IHRA’s definition, som siger, at det er antisemitisme, hvis man kalder Israel »et racistisk foretagende«.
Men London Palestine Action mener altså, at det er en berettiget kritik at kalde Israel racistisk – og derfor er de imod Labours nye definition. På gruppens Facebookside forsøger de at argumentere for, at »Israel ikke kunne have eksisteret uden etnisk udrensning af palæstinensere«. Men den argumentation holder ikke. For det første var de arabere, der boede i området på det tidspunkt slet ikke palæstinensere. For det andet kunne Israel sagtens have eksisteret i fred og fordragelighed, hvis de arabiske lande havde undladt at angribe Israel i 1948. Og for det tredje valgte en del af araberne selv at flytte fra Israel i forventning om, at de kunne komme tilbage, når de arabiske lande havde vundet krigen. Men det skete ikke. Og efterfølgende har de arabiske lande nægtet at give statsborgerskab til de personer, som ikke længere var i Israel.
En af de seks ulovligt opsatte plakater - som nu er blevet fjernet. (Foto: London Palestine Action)
Corbyn imod sit partis definition
Labour valgte altså i denne uge at vedtage IHRA’s definition og alle de eksempler på antisemitisme, som findes heri. I den tidligere version af Labours definition var fire ud af 11 eksempler udeladt. Eksempler, som man ikke mente var antisemitisme. Men det gør man så nu.
Det var dog ikke partiets leder, den udskældte Jeremy Corbyn, der traf beslutningen om den nye definition, men derimod partiets nationalkomite. Faktisk havde Corbyn formuleret en udtalelse, som han ønskede skulle ledsage definitionen. Udtalelsen blev imidlertid afvist af komiteen. I udtalelsen stod der blandt andet: »Det kan ikke betragtes som racistisk at behandle Israel som enhver anden stat (…). Det bør heller ikke opfattes som antisemitisk at beskrive Israel, landets politik eller omstændighederne i forbindelse med dets oprettelse som racistisk på grund af de diskriminerende konsekvenser (…).
Især formuleringen om, at selve Israels oprettelse var racistisk, er kontroversiel. Den hænger dog godt sammen med tidligere udtalelser fra Corbyn, hvor han mere end antyder, at Israel ikke har ret til at eksistere.
Har fjernet plakater
Plakaterne i det centrale London er allerede blevet fjerne, har trafikmyndighederne meddelt. De er nemlig sat op uden tilladelse – og bliver betragtet som hærværk.
På Twitter havde flere brugere manipuleret billederne af plakaterne, så der i stedet stod »Labour er et racistisk foretagende«. Dermed fortsætter anklagerne mod Corbyn og hans støtter i Labour. Det er med andre ord usandsynligt, at partiets nye definition af antisemitisme sætter en stopper for anklagerne. Det store spørgsmål er fortsat, om Jeremy Corbyn kan overleve som partiets leder.