Boykotforsøg er mislykket: I aften begynder Eurovision i Israel

Der har været talt og skrevet meget om det. Nogle har af al kraft forsøgt at boykotte det. Andre har været vrede over skyhøje billetpriser. Atter andre bekymrede for overholdelsen af sabbatten.

Men nu sker det. I aften løber den første semifinale i årets Eurovision Song Contest af stablen i Tel Aviv. Torsdag skal den anden semifinale afgøres. Og på lørdag rettes hele Europas opmærksomhed så for alvor mod Israel, når den store finale bliver sendt.

 

Alle 42 lande deltager

I flere lande har grupper og personer opfordret til boykot af Eurovision af den ene grund, at det afholdes i Israel – som med Netta Barzilai vandt sidste år i Portugal. I Island har 27.000 skrevet under på en opfordring til boykot. Det samme har 140 kendte personer i Europa gjort, blandt andet skuespilleren Jesper Christensen. I deres brev stod der blandt andet: »Indtil palæstinenserne kan nyde frihed, retfærdighed og lige rettigheder, skal der ikke være ”business as usual” med staten, som nægter dem deres basale rettigheder (...) Eurovision 2019 bør boykottes, hvis det bliver afholdt i Israel, mens landet fortsætter sit forfærdelige, årtier-gamle brud på palæstinensernes menneskerettigheder.«
I en opinion i Jyllands-Posten gik skribenten Per Nyholm endda så langt som til at sammenligne Eurovision i Israel med OL i Berlin under nazismen i 1936, hvor tyske jøder blev nægtet deltagelse.

Også den internationale boykotgruppe BDS er gået forrest i kampagnen for at få ødelagt Eurovision i Israel med de sædvanlige påstande om apartheid og etnisk udrensning.

Men forsøget er fuldstændigt mislykket. Intet land har valgt at blive væk. Og ingen tv-kanal nægter at vise showet. Dermed er der lagt op til europæisk fest i Israel med deltagelse af 42 lande.

 
Sidste års israelske vinder, Netta Barzilai. (Foto: Wikimedia)

Madonna vil ikke lade sig afpresse

En israelsk-canadisk rigmand har betalt cirka 9 millioner kroner for at få popstjernen Madonna til at optræde ved lørdagens finale. Madonna er ligesom så mange andre blevet opfordret til at boykotte Israel. Men det har aldrig været en del af hendes overvejelser.

»Jeg vil aldrig lade være med at spille musik for at tilfredsstille nogen politiske agenda. Jeg vil heller ikke undlade at tale imod menneskerettighedskrænkelser, uanset hvor de måtte finde sted,« sagde hun tirsdag.

 

Særlige israelske udfordringer

Mange vil huske, at der var mange praktiske og økonomiske udfordringer, da Danmark var vært i 2014. I Israel er der også udfordringer. Dog ikke når det gælder det tekniske. Jon Ola Sand, som har været med til at producere Eurovision flere år, er imponeret over det tekniske niveau, de israelske værter kan byde på.

Til gengæld har det været en udfordring, at finalen skal afholdes en lørdag. Lørdag indtil solnedgang er det sabbat i Israel, og mange holder fri. Det ultraortodokse parti UTJ mente derfor, at der ikke kunne være generalprøve lørdag i dagtimerne. Men arrangørerne var hurtige til at slå fast, at der »umuligt kan være Eurovision, hvis der ikke kan arbejdes hele lørdagen«.

I forbindelse med det israelske melodigrandprix valgte en af favoritterne, bandet Shalva Band, dog at melde fra, fordi de ville være nødt til at arbejde på sabbatten, hvis de gik hen og vandt.

Og sabbatten kan også vise sig at give logistiske problemer, idet den offentlige trafik er lukket. Derfor er der indsat særlige Eurovision-busser, som skal hjælpe med transporten i løbet af lørdagen.

En anden udfordring er prisen på billetterne. De billigste billetter til semifinalen koster 630 kroner, mens en ståplads i finalen koster hele 3000 kroner.