Blinken: Det Palæstinensiske Selvstyre kan få kontrollen med Gaza

Hvad skal der ske med Gaza, når og hvis Israel lykkes med deres mission om at fjerne terrorgruppen Hamas? Det er et af de store spørgsmål, som Israel indtil videre ikke er gået nærmere ind i – i hvert fald ikke offentligt.

Til gengæld kom USA’s forsvarsminister, Antony Blinken, med et svar i Senatet tirsdag: »På et tidspunkt vil det give mening, at et effektivt og genskabt Palæstinensisk Selvstyre får kontrollen – ultimativt set også sikkerhedskontrollen – i Gaza,« sagde han. Han tilføjede, at det ikke er sikkert, at Selvstyret er klar til at overtage med det samme, men at der måske skal være en midlertidig myndighed i Gaza, når og hvis Hamas mister magten. Det kunne for eksempel være »internationale myndigheder« (fx FN) eller »andre lande i regionen«. USA’s regering har tidligere sagt, at de ikke mener, at Israel bør få kontrollen med området, og den holdning gentog Blinken. Han sagde også, at Israel da heller ikke selv er interesseret i at kontrollere Gaza, når krigen en gang er slut.

 

Lettere sagt end gjort

Der er dog en række udfordringer, der skal løses, hvis Selvstyret skal kunne kontrollere det krigshærgede område. For det første er Selvstyret meget upopulært i den palæstinensiske befolkning, blandt andet fordi de samarbejder med Israel. Men også fordi de ikke har være i stand til at forbedre vilkårene for palæstinenserne på Vestbredden, hvor de har haft kontrollen siden Osloaftalerne i midten af halvfemserne.

Det er altså stor tvivl om, hvorvidt befolkningen overhovedet ønsker Selvstyret ved roret.

Dernæst er det slet ikke sikkert, at selvstyrepræsident Mahmoud Abbas er interesseret i at øge sit territorium. Abbas fortalte for nylig præsident Joe Biden, at han kun vil overveje det, hvis der samtidig sættes gang i en større fredsproces med det mål at oprette en palæstinensisk stat i Gaza og på Vestbredden. Og det er næppe et forhandlingsfundament, som den nuværende israelske regering har lyst til at stå på. Netanyahus nationalreligiøse støttepartier er meget tydelige om, at de ønsker at gøre Vestbredden – eller Judæa og Samaria, som de benævner området – til en del af staten Israel. Derudover er forholdet mellem Israel og Selvstyret iskoldt. Især fordi Selvstyret ikke har taget afstand fra Hamas’ terrorangreb 7. oktober.

Under mødet i Senatet, hvor Blinken løftede sløret for de amerikanske planer, sagde han også, at han vil besøge Israel fredag den 3. november. Det er anden gang, han besøger Israel og Mellemøsten siden krigens udbrud. Under det første besøg mødtes han med flere statsledere i området. Det må forventes, at Blinken også denne gang vil forsøge at skabe en bred alliance, der kan lægge pres på Hamas for at udlevere (nogle af) de cirka 240 gidsler, terrorgruppen holder fanget i Gaza.