Arabisk israeler får undskyldning efter falsk anklage

For tre uger siden blev den arabisk-israelske studerende Mervat Igbaria falsk anklaget for at have en bombe. Hun sad i bussen fra Afula på vej til Beersheba, hvor hun studerer lingvistik og kemi.

Undervejs ringede en af de andre passagerer til politiet, fordi vedkommende troede, at Igbarias telefon var en bombe. Lidt senere holdt bussen ind til siden, og seks-syv betjente steg på bussen og bad alle undtagen Igbaria om at gå ud. Efter at have ransaget hendes taske og undersøgt telefonen, fandt de ud af, at det var en falsk alarm – pigen var ikke terrorist.

 

Ingen undskyldning

Igbaria har fortalt sin historie til en forsamling af imamer, rabbinere, politikere og kommunale ledere, både jødiske og muslimske. Hun fortæller, at det værste faktisk ikke var den falske anklage, men derimod at hun slet ikke fik en undskyldning fra politiet. Heller ikke de andre passagerer i bussen, som hun fortsatte sin tur med efterfølgende, viste nogen sympati eller spurgte, om hun var okay. Heller ikke hendes jødiske medstuderende viste interesse for hendes oplevelse.

Tirsdag aften havde organisationen Tag Meir arrangeret et dialogmøde i Umm al-Fahm, hvor Igbaria kommer fra. Mødet handlede om forholdet mellem jødiske og arabiske israelere, og som indledning fortalte Igbaria sin historie. Flere af de jødiske deltagere sagde undskyld til hende og gav hende blomster. Det gjorde stort indtryk på både hende og hendes familie.

 

Kompliceret forhold

Tag Meir, som arrangerede det dialogmøde, hvor Igbaria fik en undskyldning, arbejder for at bekæmpe racisme i det israelske samfund. Det gælder især racisme mellem jødiske og arabiske israelere, som nærmest lever i et parallelsamfund med henholdsvis jødiske og arabiske byer/bydele. Og racismen går begge veje. Flere på mødet sagde, at frygten ofte er det, der skaber had og modvilje over for de andre.

I efteråret 2015 begyndte en bølge af terrorangreb, primært begået af palæstinensere mod jødiske civile og soldater. Og tidligere har der været intifader, som har kostet mange uskyldige liv. Derfor er der blandt de jødiske israelere en stor påpasselighed og mistillid over for deres arabiske naboer, fordi de kender risikoen for terrorangreb. Men langt de fleste terrorangreb i den seneste terrorbølge blev begået af palæstinensere fra Vestbredden eller Østjerusalem. Kun relativt få blev udført af arabiske israelere. Dog føler mange arabiske israelere sympati for palæstinenserne og føler sig beslægtet med dem, etnisk og politisk.

Når de samtidig lever i parallelsamfund skaber det en situation, hvor fordomme og frygt let kan dominere forholdet mellem jøder og arabere. Tirsdagens møde var tilsyneladende med til at modvirke dette triste mønster.