Antisemitisme er tilbage i de russiske medier
Ruslands historie indeholder mange triste historier om antisemitisme og forfølgelse af jøder. Under Vladimir Putin har de russiske jøder dog haft det godt, og han har været med til at slå hårdt ned på antisemitisme, når den dukker op.
Men nu er der måske ved at ske en udvikling i retning af mere (tolerance af) antisemitisme i landet.
Ifølge Roman Bronfman, en tidligere israelsk politiker, skete der et skifte i retorikken i de russiske medier, da den russiske krigslykke for alvor vendte for nogle måneder siden og Ukraine begyndte at tvinge den russiske hær tilbage. Han siger, at »et jødisk mål blev udvalgt« til at bære skylden.
Det er der flere eksempler på. I juli valgte tv-værten Vladimir Solovyov at remse navne op på jøder, som han ikke mente var patriotiske. Lidt i samme boldgade kunne man i avisen Moskovskij Komsomolets læse en artikel, hvor en journalist oplistede navne på kendte russiske jøder, som han kaldte »fremmede agenter« - en betegnelse for fjender. Artiklen overraskede en del læsere – blandt andet Yulia Kalinina, som tidligere har arbejdet på avisen. »Antisemitismen er tilbage« skrev hun i en artikel. På samme måde har en anonym tidligere ansat på avisen i kølvandet på artiklen sagt at »antisemitisme er meget ældre end Sovjetunionen. Et af de tre russiske ord, som er blevet en international term, er ordet progrom« (som betegner jødeforfølgelser).
»Jøden lugter blod«
Endnu et eksempel på, at antisemitismen i højere og højere grad findes og accepteres i Rusland, var, da en kendt fransk-jødiske journalist og filosof besøgte Ukraine for nylig.
En konservativ russisk tænketank ved navn The Strategic Culture Foundation skrev om besøget: »Denne 74-årige franske statsborger, hvis familie er algeriske jøder, kan lugte blod med sin næse og uden tøven flyver han afsted for at lappe det i sig – og får gode penge for det.«
Beskrivelsen spiller på flere helt klassiske antisemitiske forestillinger om jøder. At de har store næser. At de er blodtørstige. Og at de er grådige.
Mens Vladimir Putin i sin regeringstid faktisk har slået ned på meget af den helt åbenlyse antisemitisme, som fandtes i Rusland, da han overtog magten, så tyder meget altså på, at russerne er ved at vende tilbage til en retorik, hvor antisemitisme accepteres i langt højere grad og er meget mere synlig i samfundet.
Mange immigrerer til Israel
Siden den russiske invasion af Ukraine har mange russiske jøder – sammen med mange ukrainske jøder – valgt at immigrere. Mange har taget turen til Israel, hvor de kan få statsborgerskab, fordi de er jøder.
Det forlyder, at omkring 20.000 russiske jøder er rejst til Israel i løbet af 2022. Det svarer til hele 15 procent af jøderne i Rusland. Og nu, hvor Putin er begyndt at indkalde soldater til hæren, forventer Israel at modtage endnu flere.
At så mange jøder har forladt Rusland, kan muligvis have forstærket den holdning i Rusland, at jøderne ikke er patriotiske. Det er velkendt, at også flere jødiske oligarker har forladt Rusland.
Uvist hvad der sker med Jewish Agency
Fra israelsk side er det Jewish Agency, der står for at hjælpe jøder uden for Israel, når de ønsker at benytte sig af deres ret til statsborgerskab i Israel.
Men i sommer kom det frem, at Rusland overvejer at lukke Jewish Agency i landet. Den sag kører stadig, så det er uvist, om organisationen får lov at fortsætte sit arbejde. Ender det med en lukning, vil det gøre det betydeligt sværere for de russiske jøder af flygte.