Anti-israelske demonstranter repræsenterer ikke unge amerikanere

På Columbia University i New York og mange andre universiteter i USA er demonstrationerne mod Israel og krigen i Gaza kun taget til de seneste par uger. Mange steder har studerende slået lejr på universiteternes grund, hvor de bor i telte.

I løbet af weekenden blev over 350 demonstranter på forskellige universiteter arresteret. Og mandag blev omkring 100 yderligere arresteret på University of Texas, hvor man valgte at indsætte sikkerhedsstyrker.

 

Elever suspenderes – ”Columbia falder”

På Columbia har ledelsen længe forsøgt at forhandle med de studerende, men det ser nu ud til ikke at føre til noget. I hvert fald satte ledelsen mandag en deadline til klokken 14 lokal tid, hvor demonstranterne skulle forlade campus og underskrive en erklæring om, at de har deltaget. Hvis ikke de gjorde det, ville de blive suspenderet, således at de ikke kan gennemføre dette semester.

Mange har valgt ikke at forlade campus. Og i går aftes lokal tid brød et ukendt antal demonstranter ind i den bygning på Columbia University, der hedder Hamilton Hall. I et vindue kunne man kort efter se et stort banner med teksten ”Intifada” og et med teksten ”Gaza calls, Columbia falls”. Her har de mange demonstranter med andre ord taget kontrollen, mens ledelsen ser ud til at have mistet den fuldstændig. Demonstranterne gør, hvad der passer dem, og de er tilsyneladende ligeglade med truslen om at blive suspenderet. Samtidig viser videoer fra stedet angiveligt, at nogle af de ansatte har hjulpet de studerende ved at danne en form for ring omkring dem. Videoer viser dem stå arm i arm.

En anden video viser angiveligt tre jødiske studerende, der har stillet sig foran indgangen til Hamilton Hall. ”We are gonna move them out” kan man høre en stemme sige, inden den første af de tre bliver flyttet med magt væk fra trappen foran indgangen.


Demonstranterne på Columbia har overtaget den centrale plæne. (Foto: Wikimedia)

Direkte hyldest til Hamas

De studerendes formelle krav til universitetslederne er, at universiteterne skal tilbagetrække investeringer i firmaer, der er forbundet til Israels militær, at universiteternes økonomi skal være mere transparent, og at de studerende skal have amnesti og altså ikke blive straffet.

Men ud over det har man mange steder set, at demonstranter hylder Hamas og terrorangrebet 7. oktober. Det sker fuldstændig åbent.

Fx i Vancouver, hvor en demonstrant, der talte til en forsamling, råbte: ”Vi kræver et frit Palæstina fra floden til havet. Og vi står sammen med den palæstinensiske modstandsbevægelse og deres heroiske og modige handling den 7. oktober. De sagde ”længe leve 7. oktober”. Og vi siger ”længe leve 7. oktober”«.

 

”Zionister fortjener ikke at leve”

Den vel nok mest omtalte video er det klip, der viser Khymani James – en af lederne af demonstrationerne på Columbia – som i januar sagde, at ”zionister ikke fortjener at leve”. ”Zionister – de fortjener ikke at leve i denne verden,” lød det blandt andet. Han sagde også ”Vær glad og taknemlig for, at jeg ikke bare går ud og myrder zionister. Jeg har aldrig myrdet nogen, og jeg håber, at det bliver ved med at være sådan.”

Videoen fra januar gik viralt for nylig og fik ledelsen til at bortvise Khymani James fra campus.

Se videoen her (blandt andet fra 5.50)

 

Stort flertal synes, Israel skal gå ind i Rafah

Selvom de mange store demonstrationer måske giver det indtryk, at støtte til Hamas og had til Israel er den dominerende holdning blandt unge amerikanere, så er demonstranterne faktisk klart i undertal. Det viser en ny meningsmåling fra Harvard og Harris. Den er foretaget 24.-25. april, hvor cirka 2.000 personer er blevet stillet forskellige spørgsmål.

Et af spørgsmålene var: ”Skal Israel fortsætte og gennemføre en operation i Rafah for at afslutte krigen med Hamas og gøre sit bedste for at undgå civile tab, selvom der vil komme civile tab? Eller skal de trække sig tilbage og tillade Hamas at beholde magten i Gaza?”

Her svarede 72 procent, at Israel skal fortsættes og gå ind i Rafah for at bekæmpe Hamas. Støtten til Israel var størst blandt de ældre respondenter. Men også blandt de unge på 18-24 år var der et flertal på 57 procent, der støttede en israelske offensiv i Rafah, selvom den vil koste civile tab.

På spørgsmålet om, hvem der bærer den største del af skylden for krisen i Gaza, svarede 71 procent, at det er Hamas.

I podcasten The Daily Briefing udgivet af The Times of Israel sagde analytiker Haviv Rettig Gur, at han ikke er meget bekymret for konsekvenserne af demonstrationerne. Han sagde, at hvis de rent faktisk betyder, at fremtidens ledere i USA støtter Hamas på den måde, så er det selvfølgelig et stort problem for Israel – men tror han ikke er tilfældet. Det synspunkt bakkes op af meningsmålingen.

Rettig Gur påpegede også, at den almindelige israeler ikke er så optaget af, hvad der sker på Columbia University. De er i stedet optaget af, hvordan de i fremtiden kan leve i tryghed, hvornår de mange evakuerede israelere kan vende hjem – og ikke mindst om (nogle af) de 133 gidsler i Gaza kommer hjem. I den forbindelse er der i skrivende stund ikke fundet en afklaring på, om der kommer en våbenhvile. Man venter stadig på, at Hamas kommer med et svar på Israels forslag.