Angriber Israel skoler eller terrorbaser?
De seneste uger har man flere gange kunnet læse i medierne, at Israel har angrebet en skole i Gaza. Ifølge Al Jazeera er det sket ni gange de sidste to uger. Israels hær, IDF; har også selv sagt, at Hamas i højere grad end tidligere bruger skoler som baser.
I lørdags kunne man på dr.dk læse en artikel med overskriften »Israel har angrebet skole i Gaza By under morgenbøn«. I denne og mange andre artikler stod der, at »palæstinensiske repræsentanter« oplyste, at mindst 80 var døde.
Det er sådan en nyhed, der er medvirkende til, at mange er vrede på Israel – og at nogle endda mener, at Israel begår folkemord. Samtidig er nyheden et godt eksempel på, at mange medier er hurtige til at viderebringe de hurtigt tilgængelige oplysninger fra Hamas, mens oplysninger fra Israel – der ofte er lidt grundigere inden de melder noget ud – ikke altid kommer med i artiklerne.
Det betyder selvfølgelig ikke, at alt hvad der kommer fra Hamas, er forkert. Det betyder heller ikke, at alt, hvad der kommer fra Israel, er sandt. Det er blot en konstatering af, at Israels version ofte står i skyggen af Hamas’ version. Også selvom historien viser, at man ikke altid kan stole på oplysninger fra Hamas – for eksempel når det gælder antallet af døde.
Hvem, hvad, hvorfor?
Når det gælder angrebet i lørdags, så er der i hvert fald mange vigtige oplysninger, som enten slet ikke fremgår af artiklerne i de internationale medier – eller som måske først bliver nævnt et godt stykke nede. Overskriften og de første linjer tager som regel udgangspunkt i oplysningerne fra Hamas.
For det første er der spørgsmålet om, hvor angrebet i lørdags fandt sted. I mange medier står der altså, at det var en skole, som blev angrebet. Ifølge Israel er det en upræcis beskrivelse. Ifølge IDF var der nemlig tale om et angreb på en moske, som var en del af et større område eller kompleks, hvor hovedbygningen (eller bygningerne) var en skole. Israels hær kalder det et ”skole-kompleks”. Her var der så – ud over selve skolen – også en moske. Og det var altså moskeen, som ifølge IDF blev ramt af de tre præcisionsmissiler, som Israel har sagt, at de affyrede. Flere medier skriver, at den ramte bygning havde to etager, og at moskeen var i stueetagen, men at begge etager blev ramt. For eksempel citerer AP et øjenvidne, Abu Anas, som siger, at ”der var folk, der bad, folk, der vaskede, og der var folk ovenpå, som sov – blandt dem børn, kvinder og gamle. Missilerne ramte dem uden advarsel”.
Denne version stemmer ikke overens med Israels version, hvor man får indtryk af, at moskeen lå isoleret fra andre bygninger. Her har Israel altså muligvis nøjedes med at skrive, at de ramte en moske, som blev brugt at terrorister – og undladt at skrive, at moskeen lå i stueetagen med andre typer af lokaler oppe på første sal (og ikke kun inden for det samme område (”skole-komplekset”, som de taler om).
For det andet er der spørgsmålet om, hvem der blev ramt. DR’s overskrift siger altså, at det var en skole, som blev ramt ”under morgenbønnen”. Her forestiller man sig let elever og lærere blive bombet, mens de beder.
Men ifølge Israel var det slet ikke tilfældet. For moskeen, som blev ramt, blev nemlig brugt af de to terrorgrupper Hamas og Islamisk Jihad som et kommando- og kontrolcenter.
Kort efter angrebet identificerede IDF 19 terrorister, som var blevet dræbt i angrebet. Og to dage senere identificerede man yderligere 12 terrorister. Israel siger også, at der ifølge deres efterretninger ikke var kvinder og børn til stede der, hvor missilerne ramte.
Samtidig forlyder det mange andre steder, at området blev brugt til at huse flygtninge. Igen er der altså modstridende oplysninger – men Israels version er ikke let at finde i internationale medier.
For det tredje er der spørgsmålet om, hvorfor Israel angreb. Ifølge israelske efterretninger var der en umiddelbar trussel om et angreb fra netop disse terrorister fra Hamas og Islamisk Jihad. Og det er ifølge Israel årsagen til, at angrebet fandt sted lørdag morgen. Denne information er svær at finde i mange mediers dækning.
Israel har ikke oplyst er præcist tal for, hvor mange de mener blev dræbt i angrebet. Men de siger, at Hamas’ tal ”ikke stemmer overens med Israels informationer”. I samme ombæring gør de opmærksom på, at Hamas ikke skelner mellem kombattanter og civile.