Amos Yadlin: Annektering vil skade Israel på flere fronter
»Nogle gange er der en strategisk grund til at gøre noget, som vil koste på den korte bane, for til gengæld at nå et langsigtet mål. Israels foreslåede annektering passer ikke ind i dette paradigme.« Sådan indleder Amos Yadlin onsdag et debatindlæg, hvor han argumenterer for, hvorfor israelsk annektering af områder på Vestbredden vil være skadeligt for landet.
Yadlin er tidligere chef for den afdeling under det israelske forsvar, der hedder Military Intelligence Directorate. I dag er han leder af Institut for National Sikkerhed ved Tel Aviv Universitet.
Truer sikkerhed, økonomi og identitet
Yadlin mener, at en annektering vil give Israel ikke kun kortsigtede, men også langsigtede problemer.
På den korte bane vil sandsynligheden for terrorangreb fra Hamas være meget stor. Men det er ikke den eneste trussel. Yadlin frygter, at den forventede opstand fra palæstinenserne vil kræve så store ressourcer fra Israels sikkerhedsstyrker, at de uundgåeligt må nedprioritere at forhindre Iran i at opbygge et lager af missiler langs den syriske og libanesiske grænse til Israel. Noget, som kan koste Israel dyrt på lidt længere sigt.
Ud over truslen om terror og krig vil annektering ifølge Yadlin medføre en stor økonomisk regning. Ikke kun fordi det i sig selv koster mange penge at bekæmpe Hamas og Hizbollah. Men også fordi blandt andet EU har truet med sanktioner. Og hvis det skulle komme så vidt, at Det Palæstinensiske Selvstyre bliver opløst (hvis situationen på Vestbredden eskalerer helt), ja så vil Israel stå tilbage med ansvaret for de mange palæstinensere, der bor der. Det vil være en uoverskuelig økonomisk og administrativ opgave.
Yadlin mener også, at annektering vil markere et skifte i Israels tilgang og udtryk:
»Annektering vil skade Israels moralske position både herhjemme og i udlandet. Indtil nu har Israel været den part, der har accepteret de foreslåede fredsaftaler – som premierministrene Barak og Olmert har gjort – mens palæstinenserne har afvist dem. I Israel giver denne historiske sandhed os fred i sindet, fordi vi ved, at vi har gjort alt, vi kan for at undgå at sende vores sønner i krig. Derudover handler IDF efter international lovgivning i modsætning til de terrorgrupper, de kæmper imod, og det giver Israel større legitimitet og plads til at manøvrere i forbindelse med sikkerhedstrusler. Annektering er tæt på at kunne starte en krise, som svækker Israels påstand om, at landet kun kæmper, fordi forsøgene på at skabe fred er blevet afvist …«
Yadlin nævner også en faktor, som der ikke er blevet snakket så meget om. Nemlig at forholdet mellem Israel og USA kan blive svækket, hvis Biden bliver præsident, og Israel har valgt at annektere – også selvom man vil kunne sige, at det skete under en præsident, der godkendte det.
Fire personer kan forhindre annektering
Til sidst peger Amos Yadlin på de fire personer, som kan påvirke den endelige afgørelse. Nemlig Donald Trump, Benny Gantz, Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu.
Om Netanyahu skriver han, at hvis han er ude efter at skabe sig et godt eftermæle, er annektering ikke vejen at gå. For det vil kun gøre det endnu sværere at blive fuldstændig adskilt fra palæstinenserne. Og målet er netop adskillelse. Det vil ifølge Yadlin – og en del andre kritikere – være et skridt i retning af en enstatsløsning, hvor Israel vil stå med et dilemma: Skal man give statsborgerskab og fulde rettigheder til de mange palæstinensere, som bor i området – og dermed ophøre med at være en jødisk stat? Ellers skal man ikke give dem statsborgerskab – og dermed ophøre med at være en demokratisk stat?
En af dem, som også kan gøre noget ved sagen, er den palæstinensiske leder Abbas. Det kan han gøre »med et enkelt telefonopkald,« skriver Yadlin, hvor han »informerer Trump om, at Selvstyret er villige til at forhandle med Israel med udgangspunkt i tidligere fredsinitiativer, inklusive Trumps egen plan, men ikke kun den.«
1. juli – men stadig intet nyt
Selvom vi i dag har ramt 1. juli, som er den dag, hvor det var forventet, at en annektering ville finde sted, er der ikke sket noget. Den seneste melding fra Netanyahu-lejren er, at man stadig forhandler med amerikanerne. Ifølge minister for regionalt samarbejde Ofir Akunis er arbejde man med »de sidste detaljer,« og han forventer, at der sker noget i løbet af juli.