Aflyst fodboldkamp er et stort nederlag for Israel

De tusindvis af fodboldfans, som havde billet til lørdagens venskabskamp mellem Israel og Argentina, er skuffede. Det argentinske fodboldforbund valgte nemlig i går at aflyse kampen. Og dermed kommer megastjernen Lionel Messi og hans holdkammerater ikke til Israel, hvor Messis hold, Barcelona, ellers er det mest populære hold.

Men fodboldfansene er ikke alene om skuffelsen. De israelske politikere må nemlig også være gevaldigt skuffede over nederlaget.

Omvendt er Det Palæstinensiske Selvstyre og boykotbevægelsen, som har presset det argentinske hold, tilfredse med beslutningen. Der var dog tale om meget mere end blot almindeligt politisk pres. Faktisk har flere af de argentinske spillere modtaget trusler, og derfor følte de ikke, at det var forsvarligt at spille kampen.

Uden for deres træningsanlæg i Barcelona var der palæstinensiske demonstranter. De havde argentinske landsholdstrøjer med kunstigt blod på. Om blodet henviste til de palæstinensere, som er blevet dræbt af israelske soldater i løbet af de seneste par måneder, eller om det var en direkte trussel mod de argentinske spillere, hvis de stillede op til kampen, var op til fortolkning.

Også præsidenten for det palæstinensiske fodboldforbund, Jibril Rajoub, bidrog til den hadske retorik over for Argentina. Han opfordrede alle palæstinensere til at brænde deres Messi-trøjer, hvis kampen blev gennemført.

Blodet på trøjerne og de alvorlige personlige trusler til spillerne og deres familie var nok til, at kampen blev aflyst. Aflysningen var altså ikke udtryk for et politisk standpunkt fra argentinsk side, men nærmere et udtryk for et ønske om gode og fredelige forberedelser til den vigtige VM-slutrunde, som begynder i næste uge. Argentinerne undskyldte da også over for Israel.


Dette billede var en del af boykotbevægelsens kampagne mod Argentinas fodboldlandshold. (Foto: BDS Argentina)

Bebrejder kultur- og sportsministeren

Nu går diskussionen så blandt andet på, om det er den israelske kultur- og sportsminister Miri Regevs skyld, at kampen blev aflyst. Oprindeligt skulle kampen spilles i Haifa. Men Miri Regev, som er en kvinde med markante holdninger, fik den flyttet til Jerusalem. Dermed blev kampen gjort til en politisk kampagne, mener mange. Regev sagde selv, at hun flyttede den for at understrege Israels krav på byen og forbandt det til USA’s ambassadeflytning. Da det skete, begyndte de palæstinensiske trusler. Den israelske ærgrelse over aflysningen er derfor i høj grad rettet mod sportsministeren. Regev selv har anklaget Jibril Rajoub for at opildne til terror, og hun sammenlignede episoden og forløbet med OL i 1972, hvor 11 israelske atleter blev dræbt af den palæstinensiske terrorgruppe Sorte September.

 

Hvad med Eurovisionen?

Diskussionen går også på, om næste års Eurovision skal holdes i Jerusalem eller ej. Generaldirektøren for kultur- og sportsministeriet har udtryk tvivl om, hvorvidt det skal afholdes i hovedstaden. Miri Regev derimod er klar i mælet. »Min anbefaling til regeringen er, at hvis det ikke afholdes i Jerusalem, så vil det være forkert at skulle afholde det,« sagde hun.

Tidligere på foråret lagde Israel asfalt til tre etaper af cykelløbet Giro d’Italia. Det var en stor sejr for Israel, og de tre etaper forløb ganske roligt med mange israelere i vejkanterne – også selvom cykling ikke er en stor sport i landet. Måske hang det sammen med, at de israelske politikere ikke brugte løbet som politisk kampagne?